Polish Czech English French German Russian Slovak
wtorek, 07 luty 2017 14:23

STANOWISKO RM W SPRAWIE FUNKCJONOWANIA NOWEJ SYGNALIZACJI ŚWIETLNEJ!

Napisane przez

Informuję, iż dnia 31.01.2017 r. odbyła się Sesja Rady Miejskiej, w trakcie której przeprowadzono szeroką dyskusję nad propozycjami częściowego rozwiązania problemu natężenia ruchu drogowego wzdłuż drogi wojewódzkiej nr 942, w tym  funkcjonowania nowej sygnalizacji świetlnej przy skrzyżowaniu ulic: Beskidzkiej i Myśliwskiej z Górską.

W sesji wzięli udział m.in.:
- mł. insp. mgr Krzysztof Gałuszka -  I Zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Bielsku-Białej,
- podinsp. - Wiesław Czarniecki - Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego KMP w Bielsku-Białej,
- Jerzy Bujok - Komendant Komisariatu Policji w Szczyrku,
- Lesław Kmieć – Naczelnik Wydziału Inżynierii Ruchu Drogowego Zarządu Dróg Wojewódzkich (ZDW) w Katowicach oraz Rafał Kopeć, który będzie odpowiedzialny za nadzór tejże sygnalizacji świetlnej po jej przekazaniu w administrację ZDW,
- Piotr Szostek - projektant z Pracowni Budownictwa Drogowego „VIA”,
- przedstawiciele telewizji, portali internetowych, prasy lokalnej i regionalnej.

Zaznaczam, że sygnalizacja, jej projekt docelowy, w tym program pracy świateł, oraz uruchomienie w takim trybie zostało zatwierdzone przez Marszałka Województwa Śląskiego, jako organu zarządzającego drogami wojewódzkimi, przy czym na chwilę obecną inwestycja ta nie została wybudowana w całości.

W trakcie posiedzenia Rada zapoznała się także z wynikami badań natężenia ruchu drogowego, jakie z inicjatywy Burmistrza  przeprowadzono w dniach 28 i 29 stycznia br.

W związku z powyższym, Rada zwraca się z prośbą zarówno do inwestora ośrodka sportowo-rekreacyjnego Beskid Sport Arena, będącego administratorem sygnalizacji, jak i Urzędu Marszałkowskiego  Województwa Śląskiego Wydziału Komunikacji i Transportu w Katowicach, by do czasu zakończenia inwestycji, tj. m.in. zamontowania drugiego systemu detekcji, czyli pętli indukcyjnych oraz rzeczywistej weryfikacji systemu funkcjonowania sygnalizacji świetlnej, zmienić ich cykle działania poprzez czasowe przełączenie od godz. 22:00 do 13:00 dnia następnego na ostrzegawcze pomarańczowe światła pulsacyjne, zaś w pozostałych godzinach podtrzymać ich funkcjonowanie na dotychczasowych zasadach (trójkolorowe).

Odpowiednie pismo w tej sprawie skierowane zostało przez Burmistrza Miasta w dniu 1.02.2017 r.

Głęboko wierzymy, iż ostatecznie system sygnalizacji świetlnej będzie w pełni inteligentny i zrealizuje podstawową ideę, jaka przyświecała jej utworzeniu w tym miejscu, a więc umożliwienia mieszkańcom i turystom z Biłej wjazdu, a przede wszystkim wyjazdu z tej części miasta.

Borys Matlak
Przewodniczący Rady Miejskiej